Grote vraag naar vlees in Barbados en Trinidad & Tobago

Grote vraag naar vlees in Barbados en Trinidad & Tobago

06-04-2022

Minister Parmanand Sewdien van het Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft tijdens de conferentie van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) conferentie onlangs in Ecuador bilaterale gesprekken gevoerd met collegaministers Avinash Sing van Trinidad en Tobago en Indar Weir van Barbados.

De bewindslieden willen rundvlees maar vooral vlees van kleine herkauwers uit Suriname betrekken. “De vraag is enorm en Suriname kan op die vraag inspelen,” zegt minister Sewdien.

Op jaarbasis bedraagt de vraag gezamenlijk ongeveer 5000 ton vlees. LVV is reeds bezig met voorbereidingen om de quarantaineruimten in orde te maken voor import van fok- en vermeerderingsmateriaal. Binnen een maand zullen veeboeren die belangstelling hebben om te participeren binnen dit programma uitgenodigd worden voor bespreking en uitwerking van het traject waarbij afspraken gemaakt zullen worden omtrent zowel technische als sanitaire aspekten.

Wat pluimvee betreft geven beide landen aan reeds zelfvoorzienend te zijn. Voor bepaalde groente- en fruitsoorten bestaan er ook exportmogelijkheden. FAI exporteert wekelijks reeds 8 tot 10 containers bacoven naar beide eilanden. Ook de export van varkensvlees naar Barbados komt goed op gang.

Tijdens het bezoek van de ministersdelegatie bestaande uit de ministers van LVV, BIBIS en Financien aan Barbados deze week zullen deze onderwerpen ook aan de orde komen.