LVV-voorlichters gecertificeerd in het maken van compost

LVV-voorlichters gecertificeerd in het maken van compost

02-12-2021

Landbouwvoorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)  hebben de training “traditionele compost” succesvol afgerond. Op donderdag 2 december 2021 vond de certificaatuitreiking plaats op de LVV-kwekerij te Tamansari in het district Commewijne. De twintig (20) landbouwvoorlichters van Commewijne en veertien (14) van LVV-ressort Houttuin hebben sinds de start van de training, in december 2019,  het complete proces van het aanmaken van traditionele compost beter bekend als blaka doti gevolgd. Ook leerden zij het opzetten van een compostkamp en is kennisoverdracht naar landbouwers toe in de nabije toekomst .

Het proces heeft langer geduurd vanwege de teistering van de covid pandemie. Deze training was onderdeel van het International Development Bank (IDB) project “Strengthening of Citrus Production” met als doel  het verhogen van de produktie van de citrus aanplant in Suriname. Om het projectdoel te bereiken is opgenomen dat de faciliteiten van de citruskwekerijen van LVV verbeterd worden en dat die voorzien zijn van de nodige equipment om kwalitatief goed citrus plantmateriaal te produceren. Hierbij is het van belang dat er gebruik gemaakt wordt van goed groeimedium in de plantzakken. Een van de startegieen om het voornoemde doel te bereiken is de aanmaak van compost ter verbetering van het groeimedium.

De landbouwvoorlichters hebben de training als zeer positief ervaren. “Tijdens de stage periode hebben wij ervaren dat er grote vraag is naar kennis voor het aanmaken van goed plantmateriaal waarbij de kans op afsterven van het plant door kwalitatief slecht groeimedium wordt verkleind. Compost is de oplossing in deze, het is puur organisch en goedkoop te maken,” zegt Ramana Tilakdharie, LVV-voorlichter van Commewijne.