LVV-minister Sewdien installeert Raad van Toezicht van het Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid Suriname (NIVS)

LVV-minister Sewdien installeert Raad van Toezicht van het Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid Suriname (NIVS)

29-06-2021

De Raad van Toezicht van het Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid Suriname (NIVS) is op 28 juni 2021 geïnstalleerd door minister Parmanand Sewdien van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).  Op 18 december 2020 is in De Nationale Assemblee de wet voor het oprichten van een National Instituut voor Voedselveiligheid in Suriname aangenomen.

Het NIVS is in het leven geroepen in het kader van de algemene voedselveiligheid ter bescherming van consumenten tegen gevaren verbonden aan alle voor verkoop beschikbare levensmiddelen. Het is goed om nogmaals stil te staan bij enkele voordelen die NIVS met zich mee zal brengen voor Suriname:

  • Lokaal als in het buitenland zal er meer vertrouwen worden gesteld in de voedselproductie van Suriname, vanwege de robuustheid en integriteit van het instituut
  • Toegankelijkheid en uitbreiding van buitenlandse markten voor een groter aantal Surinaamse voedingsproducten.
  • Er zullen meer mogelijkheden tot ontwikkeling van de nationale voedsel-en agrovoedingsmiddelen sector worden gecreëerd die tot innovatie zullen leiden.

De Raad van Toezicht bestaat uit negen (9) leden onder leiding van mevrouw Parveen Amritpersad, vertegenwoordiger van het Ministerie van LVV en tevens de Voorzitter van deze Raad. Verder hebben zitting in de Raad van Toezicht, Rafiq Ilahi (Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie) Rakesh Gajadhar Sukul (Ministerie van Volksgezondheid), Jenna Wijngaarde (Consumentenkring), Jan van Charante (De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven), Rene Gosen (Associatie van Surinaamse Fabrikanten), Tania Lieuw-A-Soe (Landbouwsector), Anjalie Jagroe (Veeteeltsector) en Udo Karg (Visserijsector).

Naar zeggen van LVV-minister Sewdien zal het NIVS, met zich meebrengen dat de werkzaamheden van bepaalde afdelingen van het ministerie van LVV beter kunnen worden uitgevoerd. De Internationale vereisten die gesteld worden aan het export product kunnen door NIVS beter worden gecontroleerd met de nodige juridische dekking, waardoor we minder de kans lopen op de vingers getikt te worden. NIVS ondersteunt het beleid van het ministerie van LVV dat erop gericht is de veiligheid van geproduceerd voedsel te garanderen, maar ook gericht is op de duurzame ontwikkeling van de agrarische sector.