Voorlichters LVV Nickerie, ADRON en boeren trekken ten strijde tegen Bibietvlieg

Voorlichters LVV Nickerie, ADRON en boeren trekken ten strijde tegen Bibietvlieg

29-01-2020

Voorlichters van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij in Nickerie, bijgestaan door medewerkers van het Anne van Dijk rijstonderzoekscentrum ADRON, zijn de afgelopen weken intensief bezig geweest om boeren in de oostelijke polders voor te lichten over de bestrijding van de Bibietvlieg en Delphaciden in hun aanplant.

De oorzaak van deze plagen komt vanwege de late inzaai in het gebied “Uitbreiding Paradise”en een tekort aan zoetwater. Deze omstandigheden maken de jonge padieplantjes zeer gevoelig voor ziekten en plagen. Ondanks het feit dat er buiten de officiële vastgestelde inzaaischema is ingezaaid, zal het ministerie van LVV de boeren zoveel als mogelijk bij staan. Het watertekort in dat gebied wil LVV net zoals het in andere delen van het district wordt gedaan, samen met de belanghebbenden oplossen. Door het ministerie is al enige maanden een graafmachine ter beschikking gesteld aan boerenorganisaties en waterschappen waarbij, als vorm van burgerparticipatie, de boeren inkomen met brandstof.

Het beleid van minister Parmessar met betrekking tot de voorlichting, is er op gericht de samenleving beter van dienst te zijn. Als ministerie hebben wij de taak om de informatie zo zuiver mogelijk te brengen. De minister is voorstaander van een nationale aanpak bij de bestrijding van ziekten en plagen en vraagt daarom ook de medewerking van de landbouwers. “Indien deze aanpak werkt kunnen wij de plagen in de landbouw minimaliseren en de productie naar grotere hoogten stuwen”.