LVV- FAO pilot meeting voor pesticiden registratie systeem Caribisch gebied

LVV- FAO pilot meeting voor pesticiden registratie systeem Caribisch gebied

28-01-2020

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft de garantie op voedselveiligheid heel hoog in zijn vaandel staan. De Food and Agriculture Organization, FAO en de Global Environmental Facility, GEF zijn internationale partners die samen milieu uitdagingen aangaan die gerelateerd zijn aan biodiversiteit, klimaatverandering, bodemdegradatie, chemicaliƫn en internationale wateren.

GEF verstrekt subsidies aan landen om deze uitdagingen het hoofd te bieden en tegelijkertijd bij te dragen aan belangrijke ontwikkelingsdoelstellingen, zoals voedselzekerheid. De FAO brengt uitgebreide kennis en expertise op het gebied van duurzame landbouw, waaronder bosbouw en visserij. De samenwerking moet ertoe bijdragen dat ontwikkelingsdoelen zoals garantie op voedselveiligheid kunnen worden gerealiseerd.

Op maandag 27 januari 2020 is een pilot gestart onder component 4 van het FAO/GEF project welke in 2016 is gestart. Enkele personen van verschillende disciplines die respectievelijk in 2017 en 2019 de FAO Pesticide Registration toolkit training hebben gevolgd, doen mee in deze pilot. De buitenlandse participanten zijn afgevaardigden van de Guyana toxic chemical and pesticiden board, een water en aquatisch specialist uit Barbados, de plant health specialist van Jamaica, de entomoloog tevens project coordinator uit St Lucia en van de Surinaamse zijde zijn er 3 afgevaardigden vanuit LVV, met name van de afdeling bestrijdingsmiddelen en het residu lab.

De gedachte achter deze pilot is om te komen tot een geharmoniseerd registratie systeem voor pesticiden in het Caribisch gebied. Deze bijeenkomst heeft als doel actieve ingrediƫnten van pesticiden te analyseren met behulp van de FAO pesticide registratie toolkit. De adviezen die voortvloeien uit deze 3 daagse werksessie, zullen aangeboden worden aan landen die geen of onvoldoende capaciteiten bezitten om de actieve stoffen te evalueren. Hierdoor kunnen deze landen makkelijker een beslissing nemen als zij zo een actieve stof wel of niet zullen toelaten voor gebruik in hun land.

Minister Rabin Parmessar heeft aangegeven dat producten voor zowel de lokale- als de exportmarkt moeten voldoen aan de internationaal gestelde eisen. De GAP trainingen alsook de landbouwvoorlichters die intensief bezig zijn in het veld zijn onderdeel van het geheel om de veiligheid van de producten te kunnen garanderen. Deze pilot geniet dus ook volledige ondersteuning van de bewindsman die reikhalzend uitkijkt naar de adviezen die uit deze pilot moeten voortvloeien.