LVV en HI&T roepen op tot benutting agrarische mogelijkheden in Marowijne

LVV en HI&T roepen op tot benutting agrarische mogelijkheden in Marowijne

03-02-2020

Het district Marowijne heeft van oudsher bewezen te kunnen voorzien in de eigen behoefte aan groente, fruit en vleesvoorziening.

De glorietijden van dit district zijn gememoreerd door minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij tijdens een gezamenlijk bezoek aan Moengo op zaterdag 1 februari 2020.

Minister Parmessar riep de lokale bevolking op, om de agrarische sector weer die plaats van weleer te geven. Het ministerie van LVV zal daarvoor de nodige ondersteuning geven. Trainingen, raad en daad daarop mag de bevolking van Moengo en omgeving op rekenen, gaf de bewindsman aan. Ook ministerie van Handel, Industrie en Toerisme wilt hierin ondersteuning bieden door middel van trainingen voor het schrijven van een ondernemersplan, verder bestaat de mogelijkheid dat de mensen een management training volgen om hun onderneming zo goed mogelijk te kunnen managen. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, HI&T, beschikt ook over het fonds voor Klein en Middelgrote Ondernemers, KMO fonds, waar de ondernemers terecht kunnen voor een lening tegen een zeer lage rente, om te investeren in hun onderneming.

Het Suriname Agriculture Market Access Project, SAMAP, heeft als doel de agrarische sector in Suriname zover te krijgen dat deze kan concurreren op de international markt. Vanuit SAMAP zijn er kleine en grote Grants ter beschikking. Geïnteresseerden kunnen ook door begeleiding van de deskundigen van het ministerie van HI&T meedingen naar een Grant. De gemeenschap werd daarom opgeroepen, om gebruik te maken van de mogelijkheden van het SAMAP project.

De bewindsman memoreerde de handen in elkaar geslagen om gezamenlijk de afzetmarkten te vinden voor de verschillende producten die ons land te bieden heeft.

“Marowijne heeft bewezen het goed te kunnen doen op agrarisch gebied, we moeten samenwerken om zodoende de uitdagingen beter aan te kunnen, samenwerken en samen verdienen”, gaf de LVV bewindsman aan de aanwezigen mee.