Training nieuwe lichting visserij-inspecteurs

Training nieuwe lichting visserij-inspecteurs

26-07-2019

Het onderdirectoraat Visserij (ODVIS) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is gestart met het trainen van de nieuwe lichting van visserij-inspecteurs. Naast de training van de nieuwe lichting, hebben ook de medewerkers van het onderdirectoraat Visserij en de Kustwacht Suriname een refreshment training gevolgd. Het onderdirectoraat Visserij zal met assistentie van de Kustwacht op maandag 29 juli starten met de inspectiewerkzaamheden/herkeuring van vissersvaartuigen.

De trainees zijn getraind in de verschillende vangstmethoden en de vergunnings voorwaarden die zijn vastgesteld voor de verschillende categorieën van visserij in Suriname. Deze zijn verzorgd door respectievelijk Tomas Willems, National Project Coordinator van het visserijproject REBYC-II LAC, en Muriël Wirjodirjo, hoofd van de afdeling Visserijvergunningen.

Na de training heeft toetsing in de praktijk plaatsgevonden op de seabob trawlers van het bedrijf Heiploeg Suriname N.V. te Jaglust, Commewijne en Visserij Centrum Commewijne (VCC) te Nieuw-Amsterdam. Er is onder andere inspectie gedaan op de Turtle Excluder Device (TED), Bycatch Reduction Device (BRD) en maaswijdte van de netten van zowel trawlers, SKB en BV boten. Verder werd gekeken naar de correcte aanduiding van de naam en het registratienummer van het vaartuig, alsook de verplichte aanwezigheid van de nummerplaat. Dit geschiedde onder leiding van Parveen Amritpersad, hoofd van de afdeling Monitoring & Inspectie, en Mario Yspol, hoofd van de afdeling Statistiek & Onderzoek.

Hier volgt een schema van de aanstaande inspecties:

Plaats

Periode

Visserijcentrum JICA-Bethesda

29 - 31juli

Visserijcentrum Commewijne

01 - 03 augustus

Aanlandingsplaatsen Paramaribo Noord

05 - 07 augustus

Visserijcentrum Boskamp – Saramacca Aanlandingsplaatsen Coronie

09 augustus

Aanlandingsplaatsen Nickerie

10 - 11 augustus

Minister Rabin Parmessar werkt hard met het team van LVV en de verschillende stakeholders om de visserijsector beter te ordenen teneinde duurzaam beheer van onze visserijbronnen te garanderen. Vergunninghouders wiens vissersvaartuigen voldoen aan de vastgestelde vergunningsvoorwaarden komen in aanmerking voor verlenging van de visvergunning.

De minister heeft eerder reeds aangekondigd dat in het kader van de ordening van de visserijsector er geen nieuwe visvergunningsaanvragen voor het jaar 2020 in behandeling genomen zullen worden.