SAMAP-workshop waardeketen platform voor wortel- en knolgewassen

SAMAP-workshop waardeketen platform voor wortel- en knolgewassen

10-07-2019

Stakeholders van wortel- en knolgewassenn uit verschillende districten hebben vandaag deelgenomen aan de workshop Roots and Tubers Value Chain Platform Inception. Deze activiteit is een onderdeel van het Suriname Agriculture Market Access Project, SAMAP. Dit is de eerste sub-sector die uitgenodigd is om van gedachten te wisselen over de waarde keten voor een betere ontwikkeling.

Minister Rabin Parmessar heeft de opening van deze workshop verricht. In zijn toespraak richtte de bewindsman zich met name tot de aanwezigen en vroeg om nog meer samen te werken: ‘Samenwerking is de wereld van vandaag door Samen te werken kan men meer verdienen.’ De bewindsman riept daarom de stakeholders op om actief te participeren en samen te werken aan de ontwikkeling van de agrarische sector.

Diverse consultants van de wereldvoedsel organisatie FAO hebben presentaties gehouden voor de aanwezigen. Anja Lienert heeft het onderwerp ‘Introductie duurzame voedsel waarde keten benadering’ behandeld, terwijl Heiko Bammann over waarde keten platformen en andere vormen sprak. Een succesvol project van het aspect waarde keten is het ‘Fiji papaya Project’. Door de samenwerking van alle actoren worden er maandelijks duizenden papaja’s geexporteerd naar landen zoals Australië en Nieuw Zeeland. Erick Zeballos, SAMAP Chief Technical Advisor, heeft samen met de groep, de status van de wortel- en knolgewassen binnen de waarde keten gecategoriseerd. Hierna kan vanuit de sector acties worden ondernomen.

De workshop wordt vrijdag aanstaande vervolg met de sub-sector fruit en groente. -