Rehabilitatie pompgemaal Wageningen vordert gestaag

Rehabilitatie pompgemaal Wageningen vordert gestaag

31-07-2019

De rehabilitatie werkzaamheden aan het Pompgemaal te Wageningen vorderen gestaag. De bovenbouw van pomp nummer 3 is reeds gesloopt en er zal gestart worden met het waterdicht maken van de sluisgang van deze pomp. Hierna wordt deze sluisgang leeg gepompt waardoor de meer dan 60 jaar oude betonconstructie door deskundigen kan worden geïnspecteerd om zodoende te starten met de constructie van de eerste nieuwe pomp. Terwijl dit gebeurt, blijven ondertussen pomp nummer 1 en 2 gereed om ten alle tijden te kunnen worden ingezet voor de agrarische sector.

Het startsein voor de rehabilitatie van dit pompgemaal werd op 22 februari 2019 gegeven. Het project was vanwege verschillende redenen enigzins komen stil te liggen. Kort na het aantreden van minister Rabin Parmessar op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) werd door hem op 18 mei 2019 te Wageningen een meeting gehouden met alle bij dit project betrokken partijen; dit ondermeer om een nieuw uitvoeringsschema af te spreken.

Het project bestaat uit de levering en installatie van drie (3) pompen door het Indiaas bedrijf Kirloskar Brothers en het herstel van de civiele, elektrische en mechanische werken in het bestaande pompstation. Eveneens het herstellen van de sluizen en de infrastructuur rond het gebouw en andere drainage en irrigatiewerken die verbonden zijn met het pompstation. Met dit project is er een bedrag van ruim US$ 9 miljoen gemoeid, welke gefinancierd wordt uit de creditline van India. Het project wordt uitgevoerd door het lokaal bedrijf Risugragar N.V. en de directievoering ligt in handen van consultantsbureau Cite.