Premier Browne tekent schenkingsovereenkomst met Caribisch Ontwikkelingsfonds tijdens staatsbezoek in Suriname

Premier Browne tekent schenkingsovereenkomst met Caribisch Ontwikkelingsfonds tijdens staatsbezoek in Suriname

29-05-2019

Premier Gaston Browne ondertekende met het Caribbean Development Fund (CDF) een overeenkomst. Het doel van deze overeenkomst is technische bijstand te verkrijgen, voor het ontwikkelen en uitvoeren van een samenwerkingsplan ter ondersteuning van de landbouwproductie en -handel tussen Antigua en Barbuda en Suriname. De overeenkomst moet er ook toe leiden, dat de voedselzekerheid van het eiland gegarandeerd is. Dit vond plaats op woensdag 29 mei. In de overeenkomst is ondermeer gesteld dat door het CDF in totaal U$. 310,000 wordt vrijgemaakt, om het eerdergenoemde te realiseren. 

Het land zal diverse landbouwproducten importeren uit Suriname om zowel hun lokale sectoren te ondersteunen, alsook hun schapenbestand aan te vullen. Hiertoe zijn er maanden van voorbereiding voorafgegaan. Inmiddels heeft de premier van Antigua & Barbuda zich op een veldbezoek georiënteerd op de mogelijkheden voor import van bouwmaterialen, zoals steenslag en zand, vanuit Suriname.

Prime Minister Browne gaf op de persbriefing woensdagmiddag aan dat hij actief op zoek is naar regionale samenwerking. Tijdens zijn eerste bezoek aan ons land, is hij onder de indruk geraakt van waartoe Suriname in staat is.

Tevens kondigde de premier aan dat zijn regering nogmaals USD 1,3 miljoen zal uittrekken, voor het ontwikkelen van aanvullende initiatieven met Suriname. Hiertoe heeft de regering Bouterse een meeting met het bedrijfsleven gefaciliteerd, op dinsdagavond 28 mei, waarbij de delegatie van Antigua & Barbuda met het Surinaams bedrijfsleven kon identificeren welke aanvullende mogelijkheden er zijn.