Praktijkexamen Lager Beroeps Onderwijs in plantvermeerderings-technieken

Praktijkexamen Lager Beroeps Onderwijs in plantvermeerderings-technieken

30-07-2019

De leerlingen van de S.T.S. 1 en 4 van de studierichting Agrarische Productie hebben voor het vak plantenteelt hun praktijkexamen laatst afgelegd op de kwekerij Tamansari in het district Commewijne. Dit is de eerste keer dat de examen in samenwerking wordt gedaan met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

De leerlingen van de examenklas kregen de opdracht om twee plantvermeerderingstechnieken zelfstandig uit te voeren en wel:

  1. Het oculeren van een citrusplant
  2. Het stekken van twee fajalobi’s planten

Onder toezicht van de vakdocenten, Nelson Dhoehari en Ornella Kamsoeri, gecommiteerde lid, Maitrie Jagroep, en de landbouwvoorlichters van LVV hebben de éénentwintig studenten de opdrachten uitgevoerd. Ze kregen elk een cijfer die mee wordt geteld bij de slagingsnormen. De Kwekerij te Tamansari faciliteerden de school met de nodige gereedschappen en plantmateriaal.

Minister Rabin Parmessar heeft ten aanzien van de landbouw-educatie aan derden zijn medewerkers op het ministerie opgeroepen om alle ondersteuning te verlenen, zeker als het gaat om scholen en instanties. Het beleid is er opgericht om de Surinamers landbouw minded te maken, om zodoende ervoor te kunnen zorgen dat wij gezond en veiligvoedsel produceren en consumeren.