Minister Rabin Parmessar brengt bezoek aan GOPEX International

Minister Rabin Parmessar brengt bezoek aan GOPEX International

12-08-2019
Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt & Visserij heeft op zaterdag 11 augustus 2019, samen met voorzitter Umar Taus van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) een bezoek gebracht aan het Agrarischbedrijf Gopex Internationaal welke onder andere groente en fruit exporteert.

De bewindsman geeft aan dat dit bezoek als een stimulans moet worden gezien naar de Surinaamse exporteurs toe. Deze exporteurs zetten het land Suriname op de kaart. De verdiende deviezen vloeien terug naar de Staatskas, waardoor ontwikkeling sneller opgang kan worden gebracht.

Bhiesnoe Gopal, bedrijfsleider bij Gopex International N.V., zegt zeer verheugd te zijn met het bezoek van de minister. Hij geeft aan dat hij vertrouwen heeft in minister Parmessar en dat deze minister op het juiste moment is gekomen om de sector te redden. Verder complimenteerde hij het ministerie voor het harde werk dat zij op dit moment uitvoert. De bewindsman kreeg samen met zijn gevolg een rondleiding.

Minister Parmessar heeft in verband met de nieuwe EU-maatregelen de 100% inspectie op alle exporten van groente en fruit ingevoerd. De LVV-inspecteurs zijn haast iedere dag op het veld en zijn extra alert. De minister complimenteert zijn medewerkers voor hun inspanning in deze periode. Het ministerie tracht hiermee de ongeregelheden tot een minimum te beperken, om te voorkomen dat verzendingen van groente en fruit in het buitenland worden afgekeurd.

De bewindsman bekijkt nu ook de mogelijkheid om dezelfde maatregel te doen gelden voor alle groente en fruit die op de lokale markt wordt gebracht, omdat Surinamers ook recht hebben op verantwoord geteelde groente en fruit. Parmessar vindt het ongehoord dat de samenleving wordt opgezadeld met bespoten groente. ”Veilig en gezond voedsel voor iedere burger”, is waarvoor de bewindsman zich sterk maakt in zijn beleid. In dit kader roept hij landbouwers en handelaren op om verantwoord om te gaan met dit gegeven. Het ministerie zal zoveel als mogelijk ondernemers stimuleren om zoveel als mogelijk biologische geteelde producten op de markt te brengen. Ook zal de certificering ter hand worden genomen. Hierdoor zal de samenleving een keus hebben om zelf te kiezen voor veilig voedsel.