Minister Parmessar vraagt dringende aandacht van autoriteiten en Luchtvrachtvervoerders

Minister Parmessar vraagt dringende aandacht van autoriteiten en Luchtvrachtvervoerders

06-12-2019

Minister Rabin Parmessar heeft in een spoedbijeenkomst met relevante autoriteiten dringende aandacht gevraagd voor de recente ontwikkelingen met betrekking tot de export van groente en fruit naar de Europese Unie, Nederland. Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, heeft, vanaf de hernieuwde regels voor de export naar de EU in september 2019 zijn ingegaan, met man en macht gewerkt om alle stakeholders van deze hernieuwde regels op de hoogte te stellen en ook van de volledig nieuwe regels geldende vanaf 14 december 2019. LVV heeft niets aan het toeval overgelaten en alles in het werk gesteld, zodat zowel het ministerie alsook de exporteurs voorbereid zijn om probleemloos te kunnen exporteren.

Succes bleef niet uit; het aantal aangehouden ladingen als gevolg van interceptie door de EU vanwege schadelijke organismen werd minder en de export verliep zonder noemenswaardige problemen. De vinger wordt nog altijd aan de pols gehouden en waar nodig werden regels bijgesteld op basis van praktijkervaringen. Ook vond er constant overleg plaats met de actoren in de exportketen.

Op donderdag 5 december 2019 vond naar aanleiding van de recente ontwikkelingen wederom een spoedoverleg plaats tussen het Ministerie van LVV en de relevante actoren. Aanwezig waren, de Chief Executive Operations van de SLM Dhr. Radjesh Radjkoemar en Dhr Jeff Jodhabier namens Suriname Aircargo, de countrymanager van Airfrance/KLM in Suriname Dhr. Martijn ten Broecke en van de Douane Dhr. Narain Ramnarain, mevr. Patricia Herfst-Macintosh en dhr Waldi Hughes. Het Ministerie werd vertegenwoordigd door de minister Rabin Parmessar, Sadhana Jankie, en Imana Power.

Het doel van deze meeting was om extra aandacht te vragen van de autoriteiten over de wijze van afhandeling van zendingen met betrekking tot het exporteren van groenten en fruit naar de EU en in het bijzonder naar Nederland. De bewindsman heeft het verzoek gedaan aan de autoriteiten om hun medewerking te verlenen door strikt de regels na te leven en geen enkele uitzondering hierop te plegen, zodat de positie van Suriname niet in gevaar komt. De verschillende aanwezigen hebben wederzijds voorstellen gedaan om nauwlettend en secuurder te werk te gaan. Het ministerie doet een beroep op de gemeenschap, en in het bijzonder op de exporteurs van groente en fruit, de fytosanitaire exportregels stipt na te willen leven. Er zal zonder aanzien des persoons hard worden opgetreden tegen overtreders.