LVV-minister Parmessar installeert Seabob Commissie

LVV-minister Parmessar installeert Seabob Commissie

08-11-2019

In de vergaderzaal van het onder directoraat Visserij van het ministerie van LVV, heeft minister Rabin Parmessar de Seabob commissie geïnstalleerd voor een periode van 1 jaar. De installatie vond plaats op vrijdag 8 november 2019. De seabob garnaal een garnaal soort was tot 1995 niet gewild op de internationale markt. Door samenwerking van de vangers van dit type garnalen in Suriname, is bewerkstelligd dat het proces van de vangst van de seabob garnalen internationaal is gecertificeerd en op de internationale markt nu de 1ste plaats bezet van de meest gevraagde garnalen soort. De seabob garnalen sector levert ook een behoorlijke bijdrage aan de economie van het land en biedt aan meer dan 1000 mensen een arbeidsplaats. Er zijn meer dan 20 boten die een werkgebied van groter dan 12 mijl op zee hebben.

“Wij hebben reeds zoveel gedaan om de plaats in te nemen die wij nu innemen. Wij hebben een gemeenschappelijk doel, en dat is de sector duurzaam te houden. Dit is van belang om de certificering die wij met heel veel inspanning hebben bereikt te behouden” zei de heer Prahlad Sewdien die namens de sector het woord voerde.

Het opzetten van een commissie voor deze sector is dus van eminent belang. In deze gemengde commissie hebben zowel de public als de private sector zitting. Namens het ministerie van LVV hebben zitting dhr. Radjeskoemar Asraf voorzitter, dhr. Kishan Rattan, mevr. Gaushmi Poeran en dhr. Mario IJspol. De private sector wordt vertegenwoordig door dhr. Jude Jagroop (Heiploeg Suriname NV), dhr. Frits Hijmans (SAIL), dhr. Satesh Kodai (Artisanale visserij) dhr. Kishan Sewdien (Namoona) en de mevr. Mehzabeen Ramsaroep namens de kustwacht.
“Dit is een voorbeeld hoe private en public sector samen een heel goede samenwerking kunnen hebben en prachtige resultaten kunnen boeken. Ik ben een voorstaander van deze combinatie en spreek de hoop uit dat ook op andere gebieden deze samenwerking tot stand kan komen” gaf LVV-minister Rabin Parmessar aan.

Eén van de vereisten in de vergunningsvoorwaarde is het hebben van een Vessel Monitoring System, VMS. De minister heeft na onderhandelingen kunnen bewerkstelligen, dat er een goedkoper VMS-systeem wordt aangeschaft dan de huidige, maar ook de aflossing van het systeem is veel soepeler. Het ligt aan de eigenaren van de trawlers als ze willen overgaan op dit goedkoper systeem.

“Ik wil u vragen op de ingeslagen weg voort te gaan, u vergadert 1 keer per maand, ik verwacht elke maand een verslag van deze vergadering met de nodige statistieken en eventuele knelpunten zodat samen kan worden nagegaan wat te doen” gaf de minister aan en wenste de geinstalleerde commissie succes toe.