Kustwacht geeft hektrawlers ultimatum

Kustwacht geeft hektrawlers ultimatum

21-05-2019

De zes hektrawler, die sinds het vorig jaar voor heel wat ophef hebben gezorgd, dienen uiterlijk woensdag uit Surinaamse wateren verwijderd te zijn. Zo heeft minister Rabin Parmessar van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), zich geuit. Hij is met zijn beantwoording ingegaan op vragen over de vistrawlers, op maandag 20 mei tijdens de behandeling van de Staatsbegroting. “De trawlers hebben nooit vis gevangen en ze vangen geen vis.” Het kan er bij hem niet in dat de indruk wordt gewekt alsof er vis wordt gevangen. Het ministerie van LVV heeft geen enkele vergunning verstrekt in deze kwestie.

Het ultimatum voor ontruiming van de boten werd maandag bekendgemaakt in het parlement door minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (BiZa). De Kustwacht valt onder zijn ministerie en moet erop toezien dat de boten vertrekken. Minister Noersalim deelde mee dat de directeur van LVV op 26 april ondersteuning heeft gevraagd aan de Kustwacht, in de kwestie rond de zes trawlers. Eén van de trawlers werd aan de ketting gelegd en overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM).

Vervolgens is er weer een verzoek van LVV bij BiZa binnengekomen, om de procedure in te zetten, om volgens wettelijke voorschriften de trawlers uit Suriname te krijgen. Noersalim zegt dat de directeur van de Kustwacht Ross National Fisheries heeft ontboden. Het bedrijf kreeg de sommatie dat de boten binnen een week uit Suriname moeten vertrekken. Dit ultimatum verstrijkt op woensdag 22 mei 2019.