Houtexporteurs krijgen training in verantwoord gebruik van pesticiden

Houtexporteurs krijgen training in verantwoord gebruik van pesticiden

12-11-2019

De eerste groep van houtexporteurs vertegenwoordigd door 2 medewerkers per houtexportbedrijf, zijn op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) begonnen met een drie daagse training 'Verantwoord gebruik van pesticiden'. Deze training die van start ging op maandag 11 november 2019 wordt verzorgd door Carmen van Dijk, waarnemend hoofd van de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van LVV. Het doel van de training is het verhogen van de bewustwording en de gevolgen van het onverantwoord gebruik van pesticiden.

Bestrijdingsmiddelen of pesticiden zijn stoffen die worden gebruikt om ziekten, plagen, onkruiden in de landbouw of organismen te bestrijden die schadelijk zijn (bijvoorbeeld mieren, ongedierte, aantasting van materialen, algen, ontsmetting van voorwerpen en installaties en houtbescherming). Pesticiden kunnen bij onverantwoord gebruik negatieve effecten hebben voor mens en milieu. Gelukkig is er ook een positieve kant en kunnen ziekten en plagen naar beheersbare proporties teruggebracht worden. Tijdens de training zal er met name gesproken worden over het gebruik van de pesticide aluminium fosfide die gebruikt wordt voor het vergassen van houtsoorten en bulkrijst die geëxporteerd worden. Aluminium fosfide wordt gebruikt om te voorkomen dat insecten meegaan naar het importerende land, en bij opslag en export van rijst om te voorkomen dat voorraadinsecten de lading zal aantasten.

LVV-minister Rabin Parmessar geeft aan dat de bewustwording van het verantwoord gebruik van pesticiden één van de beleidsprioriteiten is van zijn ministerie. Daarom heeft het ministerie al aangekondigd dat zoveel als mogelijk hier aandacht aan wordt besteed en eenieder wordt geïnformeerd over de gevolgen van onverantwoord gebruik van pesticiden. De minister hoopt dan ook dat door het opvoeren van de awareness de totale samenleving zal meewerken aan het pesticidebeleid in Suriname. De gezondheid van de totale samenleving is van eminent belang, meent de bewindsman. Daarom roept het ministerie de gemeenschap op waakzaam te zijn en blijven bij het gebruik van pesticiden.