Afbouw visrokerij Commewijne vordert

Afbouw visrokerij Commewijne vordert

02-06-2019

De adviesbedrijven Consulting Partners N.V. en Ingenieurs en Architecten Bureau INTERDESIGN, en de aannemer Alginco N.V. geven bij de wekelijkse bouwvergadering  een update over het project ‘Afbouw en Inrichting Model Visrokerij Commewijne’ aan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Het project vordert langzaam, maar zeker. Tijdens de bouwvergadering van vrijdag 31 mei jl. zijn onderwerpen besproken zoals plaatsing van de rookkasten, bekleding van de schoorsteen, riolering en wateraanvoer en -verbruik.

Voor alle 3 bovengenoemde partijen is dit project een uitdaging. De voornaamste taak is om het ontwerp van het gebouw te herzien en aan te passen om de nieuwe rookkasten te accommoderen. Een andere noodzakelijke aanpassing is het vergroten van de koelcellen. Het gebouw wordt aangepast en zal worden ingericht volgens de internationale standaarden voor visrokerijen.

Voor de levering van de rookkasten en de inrichting van de rokerij is VSD-Food Machinery B.V. uit Nederland aangetrokken. VSD is een bekende leverancier van rookkasten die reeds werk heeft verricht in diverse landen in het Caribisch gebied en ook in Suriname.

Aangezien de gerookte visproducten, naast de lokale markt, ook bedoeld is voor de export naar de EU, zal de rokerij ook aan de standaarden van de EU moeten voldoen. Voor dit deel verleent het Viskeuringsinstituut (VKI) de nodige ondersteuning en begeleiding aan dit project. Naar verwachting zal de rokerij in november 2019 worden opgeleverd.