FAO/SAMAP lanceert bewustwordingssessies over voedselveiligheid en agro-export

FAO/SAMAP lanceert bewustwordingssessies over voedselveiligheid en agro-export

21-10-2021

Meer dan 40 wetshandhavers, onder wie de douane, politie,ambtenaren van de anti-narcotica en de maritieme autoriteiten, participeren aan twee bewustwordings- en trainingssessies. Deze sessies, waarvan de eerste vandaag werd geopend door minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zijn georganiseerd door de Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP). De participanten die een sleutelrol vervullen bij de controle op de export en import van planten en landbouwproducten, zullen de protocollen in voedselveiligheids- en bioveiligheidsvoorschriften bespreken. Indien het noodzakekijk is zal de naleving van internationale sanitaire en fytosanitaire exportbepalingen herzien worden.

Het concurrentievermogen van lokaal geproduceerde groenten en fruit wordt beperkt door factoren zoals productiesystemen, opslag en transport die van invloed zijn op de hoeveelheid, kwaliteit en veiligheid in verschillende stadia van de waardeketen, evenals de aanwezigheid van schadelijke plagen. Hierdoor wordt de export van groenten en fruit voortdurend belemmerd.

Suriname heeft enkele keren te maken gehad met zendingen die het land binnenkwamen of verlieten zonder de juiste goedkeuring door de sanitaire en fytosanitaire (SPS) autoriteiten. Aangezien de regering van Suriname de landbouw- en voedselindustrie heeft geïdentificeerd als één van de prioriteitssectoren voor economische diversificatie en de drijvende kracht voor de verdere economische ontwikkeling, is het vergroten van het bewustzijn over voedselveiligheid en plantgezondheidsvereisten bij deze instanties van cruciaal belang.

FAO/SAMAP heeft in dit kader deze bewustmakingssessies georganiseerd, gericht op capaciteitsversterking op het gebied van voedselveiligheid en plantgezondheidseisen, evenals het verspreiden van technische informatie. Bovenal zal de training de kennis vergroten van de vigerende SPS-protocollen en mogelijk meer effectieve samenwerking bevorderen voor een nationale opstelling in het nakomen van internationale verplichtingen. De deelnemers zullen juridische, technische en administratieve mechanismen bespreken en identificeren om de communicatie tussen alle betrokken instanties te verbeteren voor het reageren op bijvoorbeeld noodsituaties en waarschuwingen. Zo ook het omgaan met problemen, contact opnemen met de noodzakelijke SPS-autoriteit voor begeleiding en het delen van informatie zoals vereist.

Als resultaat van deze bewustwordingssessies wordt verwacht dat het management van de deelnemende organisaties, overeenstemming zal bereiken over het actualiseren en verbeteren van de huidige protocollen.

Bij de opening van de sessie attendeerde minister Sewdien op de gevolgen van gebrek aan kennis inzake controle op de import en export van agrarische produkten. “Vanwege weinig tot geen grenscontrole hebben wij eens de beruchte fruitvlieg binnengehaald. Hetzelfde geldt voor boorders die nu complete tomatenaanplanten vernietigen. De desastreuze gevolgen hiervan ondervinden wij nu!” zei minister Sewdien. Hij verwacht alle ondersteuning van de douane- en rechtshandhavers die verantwoordelijk zijn voor toezicht op voedselveiligheid en agro-export.

SAMAP is een initiatief van de regering van Suriname onder leiding van het ministerie LVV en uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met middelen van de Europese Unie. Het belangrijkste doel is om de duurzame ontwikkeling van de landbouw te versterken door middel van een meer concurrerende en veiligere productie die de markttoegang voor groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en bosbijproducten zal vergroten.