Tawajaripolder krijgt bezoekt van Presidentiele Delegatie

Tawajaripolder krijgt bezoekt van Presidentiele Delegatie

18-11-2019

Zijne Excellentie President Desire Delano Bouterse, Minister Rabin Parmessar van LVV en Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, hebben samen met de Premier van Barbados, Mia Amor Mottley, een bezoek aan het Tawajariepolder gebied. PM Mia Amor Mottley kwam op zondag 17 november aan in Suriname. Ongeveer een jaar geleden had ze reeds een bezoek gebracht aan ons land en had toen reeds te kennen gegeven op economisch gebied samenwerkingen te willen aangaan. Bij dit tweede bezoek zullen de overeenkomsten en afspraken die in 2018 zijn gemaakt, verder worden besproken en uitgediept.

Op maandag 18 november bracht de Barbadiaanse Premier vergezeld van de Surinaamse delegatie een bezoek aan het Tawajariepolder gebied. Op dit stuk terrein zijn er voorbereidingen getroffen voor het daadwerkelijk tot stand brengen van de samenwerking tussen Suriname en Barbados op landbouw, veeteelt en visserij gebied.

De heer Gerrit Breinburg, die belast is met de voorbereidende werkzaamheden, gaf een uiteenzetting wat de plannen zijn met dit stuk terrein. Er zal aan landbouw, kassenteelt en aquaponics gedaan worden, ook voor de visserij zijn er reeds kweekvijvers opgezet. Op het terrein komen ook een opslag – en verpakkingsplaats, alsook huizen voor arbeiders.

In zijn speech gaf de Minister van LVV aan dat dit wederom een pracht idee is van het samengaan van de publieke – en private sector en die samen succes kunnen boeken. “Wij hebben een bondgenoot gevonden in de Premier van Barbados om het Caricom concept van single market and economy uit te voeren” sprak Minister Parmessar.

Hij ging verder door te stellen dat voedselveiligheid heel hoog in het vaandel staat, vandaar dat wij ingenomen zijn met het feit dat de Caribbean Agriculture, Health and Food Safety Agent, CAHFSA, in ons land is gevestigd zodat die onze export kan keuren overeenkomstig de doelstellingen van de Caricom.

De Premier gaf aan dat ze nu echt wel daden wil zien om de samenwerking gestalte te geven. In Januari komt er een afvaardiging van de kamer van koophandel vanuit Barbados om meer in details aan te geven wat de behoefte is en wat wordt verwacht.

Er is ook een markt voor kippenteelt, er is genoeg bevolking dus zo ook grote vraag naar kip. Barbados heeft ook aangegeven de behoefte te hebben aan schapenvlees, echter is dit terrein niet zo geschikt daarvoor. Het Ministerie van LVV heeft voor de schapenteelt genoeg land en in principe wacht men op de “Blackberry’s” om die te kweken, gaf Zijne Excellentie President Desi Bouterse aan.

Premier Mia Amor Mottley toonde zich zeer geinteresseerd in de uitvoering van het project en heeft daar ook vragen erover gesteld. Zo haalde ze aan dat de toegang tot kapitaal voor de boeren even belangrijk is. Zij stelde daarom voor om na te gaan waar eventuele bottlenecks zijn en die in gemeenschappelijk overleg te bespreken en aan te pakken. “If you want to go fast, go alone, and if you want to go far, go together” gaf Minister Parmessar tot slot aan.-